Jep, minä rakastan qigongia. Vaikka sillä onkin niin hankalaa nimi. Ja voidaan kirjoittaa monella eri tavalla.

Miksi? Koska se saa minut heräämään aamulla. Rauhoittaa illalla. Lisää energiaa ja hyvinvointia, kun tarvitsen sitä. Se auttaa minua ylläpitämään kehon voimaa ja notkeutta. Ennen kaikkea ymmärtämään energian ja mielen vaikutusta hyvinvointiini. 

Harward Medical Review suosittelee sitä, Oprah tekee sitä. Pelkästään USA:ssa kolmisen miljoonaa ihmistä tekee sitä terveytensä edistämiseksi. Mitä se siis on?

Wikipedian mukaan Qìgong on kiinalainen oppi kehon qin eli energian ylläpidosta, vahvistamisesta ja elvyttämisestä kehon liikkeen ja henkisten harjoitusten avulla. Päämääränä on “terve sielu ja mieli terveessä kehossa”. 

Qigong (äännetään tsi kung) on keksitty viimeisen vuosisadan aikana. Kuitenkin vanhimmat qigong harjoitukset on löydetty tuhansia vuosia vanhasta saviruukusta.

Qigongin alalajeja on dokumentoitu satoja. Alun perin qigong harjoituksilla on haettu tukea kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, pitkäikäisyyteen ja nopeampaan paranemiseen. 

Vanhimmat kuvaukset qigongista löytyivät yli 5000 vuotta vanhasta saviruukusta. Ajanlaskumme alkupuolelta on säilynyt kokonaisia liikesarjoja. Tältä ajalta on vanhin säilynyt silkkikäärö, jossa on kuvattu Mawangdui-sarja. Toinen niistä on n. 400 jKr on 5 eläimen sarja, jota minäkin opetan. Sarja, jonka tavoitteena on tukea paranemista ja pitkäikäisyyttä. Jotain qigongista kertoo, että sitä ollaan harjoitettu jo tuhansia vuosia ja harjoitetaan edelleen. 

Alun perin tieto Qigongista oli Kiinassa vain eliitin ja luostarien hallussa. Nykyään harrastajamäärät lisääntyvät kovaa vauhtia. USA:ssa mm. Oprah Winfrey on suositellut qigongia.

Itse eksyin qigongin pariin – tai silloin se kyllä oli chi kungia – Riitta Kokon vetämälle kurssille kymmenisen vuotta sitten. Heti ensimmäisten tuntien jälkeen huomasi, miten hyvä ja tasapainoinen olo tunneista jäi. Se vähitellen imi mukaansa ja nälkä alkoi kasvaa syödessä. Aluksi oudolle ja helpoille tuntuneet harjoitukset alkoivat toimia yhä paremmin. Insinöörille oli melkoinen hämmästys, kun huomasin että tunsin jonkin liikkuvan kahden käden välissä! Oikeastaan se oli ensimmäinen kokemus siitä, mitä se qi oikein on.

Myös opettajani huomasi sen ja sanoi: ” Kaisa, mie näen, että qi toimii siulla. Siun pitää alkaa opettajaksi!” Jonkun kuukauden pohdin asiaa. Rohkaistuin lähtemään Kauko Uusoksan Terveys-qigong opettaja-koulutukseen. Sen jälkeen aloinkin vetää ryhmää Lappeenrannassa.

Tiedon ja ymmärryksen nälkä kasvoi. Etsinnän ja vertailun jälkeen päädyin White Tigerin 5-eläintä sarjan 3 viikon opettajakoulutukseen Thaimaahan. Aivan uusi ja mielenkiintoinen maailma avautui. Taolainen qigong- ja ajattelumaailma tuntui omalle.

Sillä tiellä olen edelleen. Tuon kurssin suorittamiseen meni vuosi, josta reilu puoli vuotta päivittäistä harjoittelua. Jatkoin saman tien toisella kurssilla, 5- elementtiä.  

Aion tulevaisuudessakin joka vuosia opetella uusia sarjoja ja tyylejä. Qigong on minulle loppuelämän valinta. Sen avulla huolehdin kehon ja mielen terveydestä ja hyvinvoinnista. Ja haluan tarjota muille mahdollisuuden löytää qigongin vaikutuksen mieleen ja kehoon.